Talvi tulee

Aamulla töihin ajaessani näin, kuinka ojanpenkalla oli jo valkoista huurretta tai ohuen ohutta lunta. Se oli satanut siihen yöllä. Kohta tulee talvi ja siinä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Huonoa talvessa on pakkanen, ajokelien heikkeneminen ja lumityöt.

Hyvää talvessa on luonnon kauneus, lumen aikaansaama maiseman rauhallisuus ja lumityöt.

Lumityöt ovat mieleeni silloin, kun voin tehdä niitä rauhassa, satanutta lunta on alle 5 cm ja se on kevyehköä pakkaslunta. Jos lunta on tullut paljon ja se on lauhan pyryn kinostamaa raskasta lunta, on sen lapioinnista ja kolaamisesta huvi kaukana.

Pidän lumentyöntimestä enemmän kuin lumikolasta. Sillä saa siistimpää jälkeä, mutta toki työ sitä käyttäen kestää kauemmin kuin leveällä kolalla pukaten. Lisäksi lumentyöntimessä on se etu, että sillä (etenkin sitä kevyttä lunta) saa heitettyä kauemmaksi, kun taas kolalla täyden kuupan joutuu pukkaamaan melko lähelle puhtaana pidettävän alueen reunaa ellei sitten kahlaa hankeen kolan kanssa ja työnnä lastia kauemmas.

No se lumitöistä tällä erää. Vielä niitä ei ole tarvinut tälle syksylle/alkutalvelle tehdä, mutta kaukana ei ehkä ole sekään päivä. Kaikenlisäksi sain näin avattua uuden kategorian "lumityöt"! :-)

0 kommenttia: