Kirjallisuutta

Viime aikoina olen jossain määrin kiinnostunut uudelleen kirjallisuudesta. Joskus ennen luin paljonkin, mutta viime vuosina olen lukenut lähinnä aikakauslehtiä ja satunnaisesti jonkin historiallisen tai omaelämäkerrallisen kirjan silloin, toisen tällöin.

Tänään ostin kirpparilta kaksi kirjaa; Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja sekä Osamu Dazai: Tsugaru - kulkija käy kotona. Taidan lukea jomman kumman tulevana viikonloppuna kun minulla on aikaa. Työpäivän jälkeen en useinkaan jaksa enää keskittyä aikakauslehteä syvällisempään luettavaan. Taidan aloittaa Anne Frankista.

Saksassa käydessäni luin lentokoneessa kentältä ostamaani pokkaria; Sauli Niinistö: Viiden vuoden yksinäisyys. Se oli minulle kokonaisuutena suuri pettymys. Arviolta 3/4 kirjasta oli politiikan tapahtumien kerrontaa eikä niiden tekstien kohdalla kiinnostustani niihin olisi voinut löytää mikroskoopillakaan. Poliittisten jaksojen väleissä oli henkilökohtaista pohdintaa, tunteita ja kaunista kerrontaa. Noista osista nautin, harmi vain ettei niitä ollut enempää. Eittämättä Niinistö on hyvä kirjoittaja. Lukisin mielelläni kirjan, joka olisi alusta loppuun pelkkää "kaunokirjallista kerrontaa" eikä politiikasta jaarittelua.

Kerran aikoja sitten löysin kirpparilta ensin Urho Kekkosen "Kirjeitä myllystäni 1" -teoksen ja jonkin aikaa sen jälkeen myös kakkososan. Ne olivat mukavaa luettavaa, tosin niissäkin ohitin kepeästi poliitikoille suunnatut ja politiikkaa jauhavat kirjeet. Tavallisille kansanihmisille lähetetyt ja muut muuhun kuin kuivakkaan politiikkaan liittyvät kirjeet olivat mieltä ylentäviä.

Urkki käytti usein kirjeissään tervehdyksenä sanoja "Hyvä Veli" tai lyhennettynä vain "HV". Kiva. Kävin viime kesänä Tamminiemen museossa ja käynti oli mieleenpainuva. Päälimmäisinä muistan sieltä Yrjö Kukkapuron Ateljee-sohvakaluston, Karuselli-tuolin sekä työhuoneessa olleen Tapio Wirkkalan "Jäävuori" taidelasin. Toki UKK on melkoinen päällepäsmäri ollut, mutta jokaista henkilöä - etenkin poliitikkoa - on arvioitava oman aikansa valossa. Silloin hän on varmaankin ollut lopultakin mies paikallaan.

0 kommenttia: