Pimennyksiä

Viime perjantaina näkyi osittainen auringonpimennys. Onneksi silloin sattui olemaan lähes pilvetöntä joten tuo kiinnostava ilmiö oli hyvin seurattavissa. Pimennyksen ollessa syvimmillään oli taivas silloinkin pilvetön eli normaalioloissa aurinko olisi paistanut hyvin kirkkaasti. Kuitenkin nyt ulkona oli jotenkin aavemaisen hämärää ja asfaltin ja maan pinnalla tuo hämäryys näkyi ikäänkuin mustana hämäränä, eikä samanlaisena kuin vaikkapa illalla tavallisen hämärän tullessa. Jotenkin maiseman kontrastit olivat silloin voimakkaammat ja ne alueet jotka olisivat normaalisti päivällä olleet vähemmän valoisia tai hämäriä olivat nyt lähempänä pimeää. Seurasin tätä ilmiötä pitkän aikaa.

Muutoin viikonloppu sujui kirjallisuuden ja pihatöiden parissa. Luin Kalle Achtén kirjan "Kun lääkäri sairastuu". Se oli alussa lupaava, mutta loppua kohden toisti aika paljon itseään ja jouduin siirtymään jossain vaiheessa ns. "pikalukuun" eli silmäilin sivut läpi pystymättä varsinaisesti tarkasti lukemaan kaikkea tekstiä, pääpiirteet kuitenkin. Jossain verkkoarvostelussa sama kirja oli saanut samansuuntaisia moitteita eli toiston paljoutta kritisoitiin, samoin "syvyyden puutetta" mikä kieltämättä on totta. Ehkäpä kirjoittaja oli sittenkin sensuroinut tekstiään liikaa jolloin se jäi hieman pliisuksi. Odotin kirjalta enemmän, täytyy myöntää. Täytynee viedä se kiertoon kirppikselle eli sinne mistä se minulle tulikin. En nyt kuitenkaan sentään sano, että "vahinko kiertämään", ei se niin huono ollut!

Päivänliljojen kukat ovat lyhytkestoisia; nyt jo näkyy molemmissa viikonlopun aikana väreissään loistaneissa kukissa lakastuminen ja kuivuminen. Frans Hals sinnittelee vielä jossain määrin näyttävänä, mutta Pardon Me on jo peruuttamattomasti ohittanut huippunsa. Jossain vaiheessa ajattelin ottaa ne maljakkoon sisälle, mutta maljakossa ne olisivat tuskin kestäneet senkään vertaa - näin minulle on kerrottu.

P.S. Seuraava näkyvä pimennys on hyvin pian eli osittainen kuunpimennys tämän kuun 16. ja 17. päivän (la-su) välisenä yönä. Tarkemmat tiedot pimennyksestä löytyvät esim. Ursan sivuilta. Alla ottamani kuva kuun osittain peittämästä auringosta.


0 kommenttia: