Pikku Jättiläinen

Kirpparilta tarttui yhdellä eurolla mukaani "Pikku Jättiläinen" -tietosanakirja vuodelta 1945. Selailin kirjaa suurella mielenkiinnolla ja jouduin toteamaan, että kyllä maailma on paljon muuttunut sitten tuon teoksen julkaisun. Varsin mittava tietopaketti tuollainen opus on ollut ja on sitä edelleenkin kunhan lukija muistaa miltä ajalta teksti on peräisin.



Kuvitus kirjassa oli kokonaan piirrettyä ja se oli erinomaista. Tietosanakirjan tyyppisessä yhteydessä, jossa kuvan havainnollisuus on tärkeää, on piirretty kuva usein valokuvaa parempi. Mielestäni parhaiten tämä ilmenee esimerkiksi lintukirjoissa. Piirrettyyn kuvaan voidaan helpommin sisällyttää juuri tietylle lajille tyypillisiä piirteitä, värejä ja muita tunnusmerkkejä kuin valokuva voisi kuunaan kertoa. Alla Pikku Jättiläisestä kuva Hindenburgin tuhoutumisesta.



Edellä olevan kuvan piirrostyylistä tulee mieleeni Gustave Dorén tekemä kuvitus Danten Jumalainen näytelmä -teokseen. Alla Dorén kuvitusta. Kuvateksti Eino Leinon sanoin; "Oppaani, nähden mun niin tarkkaavaisna, nyt virkkoi: - Henget liekkilöissä piilee, jokainen omassaan, mi häntä polttaa."

0 kommenttia: