Wirkkalaa ja Välimeren käpyjä



Pöydällä on usein oheinen asetelma ja pidän siitä. Siinä on Tapio Wirkkalan suunnittelema Ultima Thule vati ja kolme aleppo-männyn käpyä Välimereltä. Kävyt ovat varsin suuria ja sopivat siten hyvin tähän halkaisijaltaan 370 mm tarjoiluvatiin. Ultima Thule -sarja miellyttää muutenkin silmääni ja oheinen tarjoiluvati onkin kaikkea muuta kuin ainoa kyseisen sarjan edustaja tässä huushollissa.

Ultima Thule on suunniteltu vuonna 1968. Finnair tilasi sen Tapio Wirkkalalta aloittaessaan reittiliikenteen Helsingistä New Yorkiin vuonna 1969. Ultima Thule on todistetusti edelleen käytössä Finnairilla, viimeksi vuosi sitten nautin em. sarjan "on the rocks" -lasista gin tonicia matkalla Kiinasta kotiin.


"Aikaisemmin pyrin murtamaan lasin pinnat hiomalla, mutta nyt vasta olen mielestäni oikealla tiellä, kun saan haluamani vaikutelmat lasista esiin jo puhallusvaiheessa."

- TAPIO WIRKKALA, ajattelevat kädet, Designmuseo ja WSOY, s. 126, 2000.


"Käsillä tekeminen merkitsee minulle paljon. Voisinpa sanoa, että sillä on minulle melkein terapeuttinen merkitys veistäessäni ja muovaillessani luonnon materiaaleja. Ne innostavat minua ja houkuttelevat uusiin kokeiluihin... Tämä vie minut kuin toiseen maailmaan. Se on maailma, jossa näkökyvyn pettäessäkin silmät sormenpäissä tuntevat liikkeen ja geometristen muotojen jatkuvan muutoksen."

- TAPIO WIRKKALA, ajattelevat kädet, Designmuseo ja WSOY, s. 21, 2000.

0 kommenttia: